Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výběr z hroznů aneb kandidáti na hejtmana

Krajské volby nás čekají sice až na podzim, přesto jde vidět, že ve stranách to už vytrvale vře. Stranické primárky jsou v plném proudu a uvnitř stran nejspíše probíhají i intenzivní debaty o tom, co nabídnou nám – voličům.

V září se pak jistě rozběhne volební maraton naplno a my – „obyčejní občané“ budeme opět ve středu zájmu politiků, kteří se budou chtít ucházet o naše hlasy. Někteří budou dozajista slibovat, že zavedou nové pořádky už v tak zatuchlých krajských úřadech, jiní budou chtít své mandáty obhajovat.

Určitě neuškodí podívat se na to, kdo chce být příštím hejtmanem. Tedy alespoň Moravskoslezského kraje.

1. Miroslav Novák – aneb story o dynamickém hejtmanovi

„Kraj razovity“ má v současné době zcela určitě i „razoviteho“ hejtmana. Původně postavička lokální politiky z radnice ostravské obvodu Poruba se ve volbách 2008 dominující oranžové vlny stala náměstkem hejtmana pro oblast dopravy. Svůj mandát o čtyři roky později Miroslav Novák obhájil a stal se hejtmanem s komunistickou garniturou v zádech. První projev našeho hejtmana si musel zapamatovat každý, kdo tehdy v sále zastupitelstva seděl. Miroslav Novák sliboval kraj dynamický, rostoucí a s ambicemi. Když se jej pak před rokem předsedkyně opozice za ODS Eva Poštová dotázala, kde je ta slibovaná dynamika, v dopisu sděloval, že jej vlastně až tak úplně vážně brát nemůžeme, protože je to řečnický obrat. Inu, zajímavé.

2. Jakub Unucka – aneb místostarosta se zájmem o čistý vzduch

Nováčkem na bitevním poli krajské politiky se stane Jakub Unucka, kterého nominovala ODS. Místostarosta lázeňského města Klimkovice na svém facebooku píše, že jeho zájmem je čistý klimkovický vzduch. No asi to bude pravda, když se o něm píše jako o iniciátorovi první nízkoemisní zóny v republice. Jakub Unucka je v současnosti členem výboru pro životní prostředí kraje a vyjadřuje se i k diskutovaným kotlíkovým dotacím. Zřejmě tak o životním prostředí něco ví. Může to být příjemné překvapení pro moravskoslezskou pravici?

3. Josef Babka – aneb mládí vpřed a stáří na svá místa

Komunistu Josefa Babku si pamatuje každý, kdo se někdy zajímal o ostravskou politiku. V zastupitelstvu Ostravy seděl od sametové revoluce a dokonce ještě před ní. Stejně tak v zastupitelstvu kraje, od dob, kdy kraje vznikly. Jestli je Josef Babka něčím pověstný, tak tím, že klub zastupitelů, jejímž je předsedou, jej poslouchá na slovo jako hodinky. Skutečně obdivuhodná deviza. Po letech strávených v opozici se dostal až do pozice prvního náměstka kraje a jestli něčím v zastupitelstvu vynikl, tak tím, že dokonale ukecal i opozici, která chtěla svého času vyjádření hejtmana ke „kauze Dědic.“

4. Ivo Vondák – aneb kam vede cesta z rektorátu?

Končící rektor Vysoké školy Báňské asi důkladně přemýšlel, co vlastně bude dělat, až toto křeslo opustí. Vidina křesla hejtmanského asi nebyla tak úplně špatnou variantou. A kdo, že aktuálně vede žebříčky předvolebních výzkumů? No jistě, Andrej Babiš. Nevadí, že nemám žádnou politickou zkušenost, půjdu rovnou kandidovat na hejtmana. O politických názorech Ivo Vondráka se moc nedočteme. No jak bychom také mohli, když kandiduje za hnutí, které nemá žádný program?

5. Petr Jančík – aneb, když může rektor, co bych nemohl i já?  

Petr Jančík je taktéž zaměstnancem univerzity. Na rozdíl od Iva Vondráka však již nějakou politickou minulost má. V komunálních volbách kandidoval za hnutí Ostravak a stal se zastupitelem porubského obvodu. Krom proklamací o všudypřítomné korupci o něm však toho zase příliš nevíme.

6. Lukáš Curylo – aneb příběh hodný Charity.

Ředitel Charity České republiky je lidovcem v pravém slova smyslu. V zastupitelstvu kraje je přítomen již osmým rokem a angažoval se i na komunální úrovni. Opět v zastupitelstvu ostravského obvodu Poruba. Jestli náhodou není ta Poruba nějakým rodištěm politiků. Škoda jen, že v tomto volebním období na zastupitelstvu nikdy nevystoupil a nikdy k ničemu neměl připomínku.

7. Liana Janáčková - aneb díky bohu za romy a migranty

Ostravská politička Liana Janáčková je jedna z mála z těch, kteří mimořádně nejsou z porubského obvodu, ale z Mariánských Hor. Zde starostuje již od dob Sametové revoluce, osobně je jí zřejmě jedno, za jakou stranu, jestli je bude kandidovat za ODS, Nezávislé, Stranu svobodných občanů nebo třeba za stranu Bobošíkové. Část lidí bude vždycky naštvaná na romy nebo migranty, tak proč nebýt jejich hlásnou troubou? V zastupitelstvu kraje vlastně ani nevíme, jestli je opozicí nebo součást koalice, klub Nezávislých hlasuje opravdu nezávisle - v čemkoliv a kdykoliv.

 

... a teď občane, vyber si...

 

 

Poznámka: Autor se tímto omlouvá všem jmenovaným, pokud by cítili osobní újmu, či znevážení své osoby. Tento blog je myšlen v nadsázce a jeho cílem není nactiutrhačství.

Autor: Vladimír Maryška | úterý 9.2.2016 10:38 | karma článku: 10,81 | přečteno: 559x
  • Další články autora

Vladimír Maryška

Jedna demokracie

Demokracii známe. Tvrdíme o ní, že je jediným prostředkem pro svobodný život. Tvrdíme to však nebo si za tím skutečně stojíme? Nebo ještě jinak, chceme si za tím stát? Chceme se postavit rovně za svůj názor a obhajovat jej, nebo se raději v diskuzi s rozličným názorem podvolíme, protože nemáme dostatek argumentů? Podvolíme se proto, protože je dnes módní „nemít“ názor?

6.8.2013 v 13:57 | Karma: 10,32 | Přečteno: 656x | Diskuse| Politika

Vladimír Maryška

Ludgeřovice, brána do českého Slezska

Není zase tak mnoho míst, která v české historii prodělala tolik zajímavých událostí a přechodů z jednoho státu do druhého jako je dnešní české Slezsko a jeho specifická část – Hlučínsko.

25.3.2013 v 16:16 | Karma: 16,65 | Přečteno: 978x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Maryška

Vraždy na hranicích zakázaného pásma?

Komunistická moc ve své zvůli vytvořila za 40 let své existence na hranicích téměř nepřekonatelnou železnou oponu – systém důmyslných pastí a hradby, přes kterou bylo jen stěží úniku. Československa se tak stalo jedním velkým vězením totality.

27.2.2013 v 12:37 | Karma: 24,70 | Přečteno: 1581x | Diskuse| Politika

Vladimír Maryška

Několik tipů jak si okořenit nákup vánočního stromu

Koupě vánočního stromu, to je proces velmi náročný a zodpovědný. Poučoval jsem svou rodinu při nedělním obědě, když jsem se dozvěděl, že letošní nejdůležitější úkol vánoc (tedy krom zvonění o štědrém dnu) mám na starost já.

13.12.2012 v 16:42 | Karma: 13,20 | Přečteno: 875x | Diskuse| Kultura

Vladimír Maryška

Lži, nesmysly a fabulace, o čem myslíte, že mluvím?

Tak se mi dnes do rukou dostal program ČSSD do krajských voleb v Moravskoslezském kraji. Musím uznat, že jsem chvíli přemýšlel, jestli je to sabotáž nějaké pravicové strany nebo čirá blamáž ČSSD.

10.10.2012 v 12:45 | Karma: 31,83 | Přečteno: 1490x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  11:35

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ANO nemá představu o budoucnosti, odpověděl Fiala Babišovi ohledně důchodové reformy

24. dubna 2024  11:22

Šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X tento týden zveřejnil video, ve kterém...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  11:20

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Senior přivezl granáty na služebnu v Prostějově autobusem, ukradl je na vojně

24. dubna 2024  11:17

Osmdesátiletý muž, který minulý týden přinesl na policejní služebnu v Prostějově v igelitové tašce...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2161x
Řadový občan se zájmem o veřejné dění.

Seznam rubrik